Legoland och andra spännande legoattraktioner

By Category :

Det danska leksaksföretaget Lego har funnits sedan 1932 och grundades av snickaren Ole Kirk Christiansen. Lego är ett fiffigt namnval eftersom ordet i själva verket är en förkortning och sammanslagning av danskans leg godt som betyder “lek bra”. Redan i slutet av 40-talet påbörjades produktionen av klassiska legobitar av plast som kan fästas ihop, det vill säga de fyrkantiga legobitar som de flesta av oss känner igen. Resten är historia.

Med 80 år på nacken fortsätter Lego vara en riktig framgångssaga. Idag är Lego världens största leksaksföretag som når miljontals barn i långt över 100 länder. Alla legobitar som säljs under ett enda år skulle sträcka sig mer än fem gånger runt om jorden! Till glädje för legoentusiaster finns flera nöjesparker i världen med legotema. Legoland Billund är den äldsta legoparken och byggdes nära den ursprungliga legofabriken 1968.

Legoparker i Europa

Eftersom Lego är omåttligt populärt finns utöver Legoland Billund ytterligare två stycken i Europa: Legoland Deutschland och Legoland Windsor. Legoland Deutschland öppnades 2002 och har fått fina prisutmärkelser, däribland priset som Tysklands barnvänligaste nöjespark och bästa nöjespark för familjen. Långt innan Legoland Deutschland drevs i Tyskland en tidigare legopark vid namn Legoland Sierksdorf. Legoparken var dock endast i drift några år mellan 1973 och 1976. Legoparken är numera istället ett traditionellt nöjesfält som heter Hansa-Park.

Förutom på Europas fastland finns även en legopark i Europas kändaste ö: Storbritannien! Legoland Windsor är lokaliserat i södra England och är världens största legopark med en rik samling teman. Några spännande teman är Vikingaland, Riddarriket och Piratstränder. Legoparkens anordningar är lika spännande och varierande, exempelvis ett undervattensäventyr i Atlantis med ubåtsresa, bergochdalbana genom en riddarborgs höjder och djup och en harmonisk båttur för familjen i en sagodal med kända figurer som Rödluvan och Snövit.

Legoparker i USA

I USA finns två legoparker, Legoland California som öppnades 1999 och Legoland Florida som öppnades 2011. Legoland California är den tredje legoparken som öppnats efter Legoland Windsor. En speciell sevärdhet är Miniland USA som består av framträdande arkitektur och symboler från olika områden i USA. Vissa modeller är synliga i hela legoparken. Miniland USA är byggt av över 20 miljoner legobitar och tog hela tre år att bygga upp.

Legoland Florida är den största legoparken i USA och den näst största i världen efter Legoland Windsor. Här finns bland annat en vattenpark och ett ännu större Miniland USA byggt av över 32 miljoner legobitar. Eftersom Florida är en solig delstat med smeknamnet solskensstaten är det naturligt att vattenparken är lockande. Vattenparken erbjuder besökare allt som kan önskas, som att hyra omklädningshytter, äta på Beach-n-Brick Grill och bada i vågpool.

Legoparker i övriga världen

Lego är såklart också omåttligt populärt utanför västvärlden. I Asien har vi Legoland Malaysia, Legoland Japan samt den allra nyaste legoparken som öppnades 2016 i det oljerika Förenade Arabemiraten, Legoland Dubai. Alla tre har byggts under kort tid efter varandra. Legoland Malaysia är den första legoparken i Asien och öppnades 2012. En av parkens huvudattraktioner är dess vattenpark i legotema och Miniland där så gott som alla asiatiska landmärken finns med i miniatyr.

Legoland Dubai öppnades 2016 och innehåller följande områden: Adventure, Factory, Imagination, Lego City, Kingdoms och världens första inomhus-Miniland av Lego. Miniland består av över 20 miljoner legobitar och avbildar fascinerande landmärken runt om i mellanöstern, däribland Dubais skyline. Legoland Japan öppnades 2017 och är än så länge den allra nyaste legoparken i världen. Då Legoland Japan är ny planeras den att expanderas till en fullfjädrad resort med bland annat hotell och havslivsakvarium.

Framtida legoparker

Om inte legoentusiaster fått nog av alla spännande legoparker runt om i världen är det bara att pusta ut. Fler parker är på gång och öppnar sina portar snart! De närmsta åren öppnas Legoland Korea (2019), Legoland New York (2020) och Legoland Shanghai (2022). Legoland New York kommer bli en rejäl blockbuster då projektkostnaden är på svindlande 350 miljoner dollar. 500 hektar mark har köpts till att bygga parken två timmar norr om New York City.

Andra legoattraktioner för legoentusiaster

En lite lättsammare attraktion för legoentusiaster och familjer är att besöka Legoland Discovery Centre. Legoland Discovery Centre är mindre versioner av legoparker och är belägna i inomhuscenter. Här finns mindre anordningar för rid-och-åk samt borgar. Var och en har ett Miniland som framställer lokala landmärken byggt av legobitar. Besökare kan även lära sig om hur legobitar tillverkas eller delta i byggklasser som hålls av legomästare. En bonus är centrets möjlighet att vara värd för födelsedagskalas.

Author :

0 thoughts on “Legoland och andra spännande legoattraktioner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

February 2019
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728