Lego inom utbildning (programmering, robotar etc)

By Category :

Lego, detta danska företag som har skapat ett enormt varumärke med leksaker, temaparker och till och med filmer och Tv-spel, förknippar nog inte många med utbildning och programmering. Men Lego har givetvis tagit ett steg in på den marknaden också, för att ytterligare förstärka sitt varumärke. Inom området som förkortas STEM och som riktar sig mot vetenskap, teknologi, teknik och matematik, har företaget Microbic tagit fram en skolrobot som är kompatibel med legobitar

Edison, som roboten heter, var faktiskt från början ett kickstarterprojekt år 2014. Kickstarter är ett projekt som är amerikanskt och där all finansiering sker på gräsrotsnivå. Allt sker på internet där varje entreprenör har en egen sida och en presentation av det kommande projektet och sig själv. Där kan den som är intresserad av att finansiera ett projekt ta reda på hur. Redan samma år, alltså 2014, lanserades den lilla roboten Edison.

Syftet med Edison

Syftet med Edison var att den skulle användas inom utbildning av robotprogrammering. För att skolor skulle kunna beställa stora mängder av den hölls priset väldigt moderat. Denna lilla robot har förmågan att höra ljud och se ljus, den följer linjer och om ett hinder är i vägen kan den undvika det. Pricken över i:et är att den kan byggas med Lego. 2016 kom version två där tillverkaren tagit till sig feedback och gjort förbättringar.

Att detta börjar bli ett givet inslag visar bland annat försöket i Luleå på Bureskolan i årskurs 8. Luleå Tekniska Universitet i Skellefteå ville visa och uppmuntra elever i yngre åldrar att utvecklas i teknik och på så sätt kanske skapa ett intresse för en senare utbildning. Här fick eleverna bygga robotar av Lego och programmera dem. Reaktionen var positiv, även om det fortfarande fanns elever som föredrog byggandet framför programmeringen.

Även för små barn

Det är inte bara för skolåldern det finns programmerbara robotar. Det finns en söt liten robot, Alogbrix, som barn från fem års ålder kan programmera. Det är ett kit där barn genom lek lär sig programmering. Den är givetvis legokompatibel och barnen kan skapa vad de vill med legobitar. Denna lilla robot kan sedan med hjälp av algobrix-bitar som är programmerbara, sensorer och motorer vara en del av omgivningen.

Här behöver man inte kunna några krypteringsprogram, eller ens kunna läsa, för att kunna programmera. De färgglada algobrix-bitarna är alla utrustade med siffror och symboler för att göra det enklare för den lille programmeraren. Lego har alltid varit en leksak som har utvecklat barn och deras förmågor och kreativitet, men dessa robotar tar utbildningen till en helt annan nivå. Vem vet, det kanske blir inkörsporten till framtidens innovatörer?

LEGO MINDSTORMS Education EV3

Lego har inte bara skolrobotar utan de har en hel sektion som de kallar LEGO Education där det finns en sida för just robotar och programmering. Där finns inte bara produkterna utan även guider gällande hur man bygger en robot, olika filmklipp och hur man programmerar. Det finns även en rubrik där fans kan visa sina egna hemmabyggda robotar och deras funktioner. Inte bara en vanlig webbshop, med andra ord.

Givetvis ligger Lego i framkant och erbjuder även appar som Robot Commander-app och appen EV3 Programmer samt ett spel, Fix the Factory, på sidan. Många har inte en dator utan allt sköts per mobilen eller surfplatta, särskilt bland de yngre. Dessa appar finns tillgängliga för både iOS och Android. Lego ger även olika tips om flera spel och aktiviteter som går att göra med den färdigbyggda och programmerade roboten.

First Lego Leagues

Det har till och med startat en tävling i Skandinavien där deltagande skolor ska tävla med sin egen robot. Dock är det inte hela syftet. Förutom att presentera roboten får deltagarna ett tema för forskning där de väljer ett problem och sedan ska presentera lösningen för det, samt hur marknadsföringen och samarbetet har fungerat. Den som vinner regionsfinalen går vidare till den skandinaviska finalen. Det verkar som vi har bara sett början på legorobotars inverkan.

Sammanfattning

Lego har ett finger med i spelet så snart de kan och de har hoppat på tåget med programmerbara robotar. Här skapas robotar som är kompatibla med legobitar och där vissa kan brukas av så unga användare som fem år gamla. Genom sitt märke Mindstorms hjälper de även hobbyanvändaren att lära sig bygga och programmera sin egen robot, där apparna som kan användas är kompatibla med både iOS och Android.

Author :

0 thoughts on “Lego inom utbildning (programmering, robotar etc)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

February 2019
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728