Lego för vuxna

By Category :

År 1934 var det som ett danskt leksaksföretag döptes till Lego – ett fiffigt namnval eftersom ordet i själva verket är en sammanslagning och förkortning av danskans “leg godt” som betyder “lek bra”. I slutet av 40-talet började företaget producera plastleksaker och tidiga varianter av de legobitar som vi känner igen idag. De små kuberna av plast som man kunde bygga ihop till olika mönster blev fort populära på leksaksmarknaden.

Lego är en mångfacetterad leksak med oändliga möjligheter. Inget säger att leksaken endast går hem hos barn. Fast om du känner dig som ett barn, varför inte återuppleva barndomen? Om du är född på 60-talet så kanske du har lekt med Legos populära produkt, Duplo, som då skapades. Duplo var en variant av deras små legobitar, men i en större storlek. Duplo passar perfekt till mindre barn som gärna vill stoppa små saker i munnen.

Lego är bra för såväl barns som vuxnas utveckling

Redan på 50-talet så började Lego att exportera sina populära byggbitar. Årtiondet efter så byggdes världens första Legoland, och sedan dess har succén med Lego bara växt. För att leka med Lego måste man vara fingerfärdig och ha tålamod. Man måste kunna fokusera och föreställa sig hur de små bitarna tillsammans ska bilda ett större bygge. Just därför anses Lego vara så bra för barns utveckling och kreativa lärande.

Men det är inte bara barn som kan dra nytta av legobygge utan även vuxna. Lego har ingen åldersgräns och är en bra sysselsättning om man vill öva på sina kognitiva förmågor. Det finns Lego som riktar sig speciellt till vuxna med stora, avancerade byggsatser. Genom att bygga Lego kan man få utlopp för sin kreativitet. Med Legos byggsatser kan man bygga allt från stora rymdskepp till Operahuset i Sydney.

Lego hjälper till med avslappning och kreativitet

Företaget Lego uppmuntrar sina vuxna användare och kommer ofta med nya, avancerade byggsatser. Efter en lång dag på ett slitsamt jobb så kan det vara skönt att sätta sig med en sats Lego och låta kreativiteten flöda. Att bygga med Lego är ingen större skillnad mot att till exempel lägga pussel. Lego hjälper vuxna att komma ner i varv och slappna av. Att få se en slutprodukt av något man själv tillverkat är tillfredsställande.

Man kan se Lego som en konstform eftersom man ständigt skapar olika figurer och byggnader. Man får vara arkitekt och besluta sig för hur det man skapar ska se ut. Det finns ingen gräns för vad man kan bygga med Legobitar, och det fria skapandet är upp till var och en. Det finns byggbitar i alla dess storlekar och former: hjul, gubbar och oändligt många små detaljer att bygga med.

Forum för Lego-fantaster

Det finns en grupp som kallar sig för AFOL, vilket står för Adult Fans Of Lego. Överallt på internet kan man hitta gemytliga forum för Legofantaster där man delar med sig av sitt senaste bygge. Och även här på Brixit.se kan du läsa flera underhållande och informativa artiklar om hur Lego används, och om kreationer som har skapats av minst sagt målmedvetna personer. I Legovärlden är man som vuxen skapare inte ensam.

Långt bort är den tiden då enbart barn fick bygga med Lego. Att bygga med Lego visar att man aldrig lämnat den barnsliga glädjen bakom sig som man fick uppleva som barn. På internet kan man finna en gemenskap och hitta likasinnade. Om är man insatt i världen av Lego vet man även att det brukar arrangeras Legomässor där entusiaster från alla världens länder samlas och visar upp sina konstverk.

10 % av allt Lego är för vuxna

Om man lägger alla de Legobitar som någonsin sålts världen över sida vid sida, så bildar de en linje som når mer än fem gånger runt jordklotet. Det är många Legobitar och nu för tiden så är cirka 10 % av allt Lego som säljs till för vuxna. Det är speciella, avancerade byggsatser som tillverkats med åldersgränsen 16+ som vuxna kan använda för att få igång sin kreativitet och tankeverksamhet.

En framstående leksakstillverkare

Företaget Lego är idag en av de bästa leksakstillverkarna i världen och mycket framstående på marknaden. Världen över bygger folk med de små färgglada plastbitarna. De flesta har minnen av hur de har byggt Lego som små eller kanske tillsammans med sina barn. Det högsta torn som någonsin tillverkats av Lego blev 28,7 meter högt och tillverkades av 465 000 legobitar. Kanske är det din tur att slå det?

Author :

0 thoughts on “Lego för vuxna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

February 2019
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728