Intressanta fakta om Lego

By Category :

När du växte upp var Lego kanske inte mer än några relativt oinspirerande byggklossar men nu är det en hel värld; avancerade byggmodeller, Tv-spel, filmer, temaparker och utbildningssystem. Det tycks inte finnas några begränsningar för vad Lego kan åstadkomma. Inte heller någon åldersgräns. Numera finns det till och med Lego för vuxna. Du blir aldrig för gammal för att gå runt i någon av Legos butiker eller bygga en Millenium Falcon.

Lego kom till år 1932. Det var dansken Godtfred Kirk Christiansen som skapade de första byggklossarna. Till en början hette det dock Automatic Binding Bricks innan det först bytte namn till Lego Mursten och till sist Lego. Från början var byggklossarna ingen hit och det tog fram till mitten av 1950-talet innan försäljningen började gå bra och Lego även började exporteras till andra länder. Redan 1968 kom Legoland till.

Leklandet Legoland

Det allra första Legoland öppnades i Billund i Danmark och var länge den enda temaparken i sitt slag. Legoland är något utöver det vanliga och fascinerar både barn och vuxna. Det är som att kliva in i en annan värld. En värld som man tror hör hemma i filmer eller fantasin. Karusellerna är kanske det minst iögonfallande man stöter på där. Det är svårt att gå omkring här utan att bli imponerad.

Sätt dig på en bänk bredvid en legogubbe i din egen storlek, ta ett foto bredvid en giraff flera gånger större än du eller promenera runt i ett Amsterdam eller London i miniatyr. Konstruktionerna är häpnadsväckande och gång på gång måste man påminna sig själv om att allt är gjort av Lego. Numera finns det flera stycken Legoland. Du kan kliva rakt in i fantasilandet i bland annat Tyskland, Storbritannien, USA, Malaysia, Dubai och Japan.

Lego Education

Att Lego är mer än bara leksaker vet nog de allra flesta men att det är ett helt utbildningssystem kanske inte är lika välkänt. Allt från förskola, låg- och mellanstadium till högstadium och hemskolning finns. Allting är genomtänkt och välplanerat och har läroplaner som inspirerar till ett annorlunda och kreativt lärande. På Lego Education har de idéer för hur man kan lära sig allt från att samarbeta med andra till att parkera bilar.

För att läsa mer och lära dig mer om Legos utbildning kan det vara bra att titta in på deras hemsida. Där finns även information om utbildningarna för alla nivåer samt informativa filmer om hur det går till i praktiken. Vad det är som gör lärande med hjälp av Lego såväl unikt som bra är hur de tar vara på barns naturliga nyfikenhet och lust att utforska och lära sig.

Legobutiker

Många har säkert handlat Lego i en vanlig leksaksbutik och det kanske inte är en så spännande upplevelse. Att däremot gå in i en ren legobutik är något helt annat. De är enormt stora och du kan hitta allt du någonsin letat efter i Legoväg och mer därtill. Precis som i temaparkerna kan du sätta dig bredvid figurer i Lego som är lika stora som du själv, om inte större.

Andra finesser som hittas i butikerna som man inte kan hitta någon annanstans är möjligheten att göra Lego av sig själv. I butiken i London finns ett fotobås som man kan gå in i och ta ett porträttfoto av sig själv. Därefter kommer man få en box med klossar som gör det möjligt att bygga ihop sitt eget ansikte, helt i Lego. Ungefär som ett pussel då det blir i 2D-format.

Lego på TV

Lego finns numera i alla former. Det finns filmer, serier och Tv-spel. Vill du inte sätta dig och bygga upp din egen värld kan du ta dig in i en som redan finns. Tv-spelen har tagit ordentlig fart och finns som allt möjligt, Pirates of the Caribbean, Marvels, Batman och Jurassic World för att nämna några. Valmöjligheterna är stora och det finns något för alla. Filmer har det hunnit göras två.

Aldrig för gammal för att testa

Även om du inte växte upp med att leka med Lego är det aldrig för sent för att testa. Som tidigare nämnts blir det allt populärare även bland vuxna. Ta klivet in i Legos fantastiska värld och låt barnet i dig leva ut. Börja smått med att spela ett videospel eller bygg en modell efter intresse eller varför inte kasta dig rakt in i en affär eller temapark? Lego är verkligen för alla!

Author :

0 thoughts on “Intressanta fakta om Lego

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

February 2019
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728