Historien bakom Lego

By Category :

Historien om Lego startades år 1949 av dansken Godtfred Kirk Christiansen som var den som uppfann lego. Lego är ett familjeföretag och huvudkontoret ligger i Billund. På den tiden föredrogs dock träleksaker och det fanns ett motstånd mot plastleksaker och försäljningen gick trögt i början. Men i mitten av 50-talet började lego sälja på export och försäljningen ökade. År 1955 introducerade Lego sina legoset med instruktioner för att sätta samman en specifik byggsats.

År 1958 förbättrades legoklossarna för att de skulle hålla ihop bättre och det är samma utformning som de har idag. År 1962 kom lego-hjulet som blev den första av en rad nya klossar. Med dessa nya klossar kunde man nu bygga bilar, tåglok och andra fordon. Fordonen kunde man komplettera med batteri- eller strömdrivna motorer. År 1966 introducerades lego-tåget med tillhörande räls. Lego-tåget är än idag en av Legos mest framgångsrika produkter och tillverkas fortfarande.

Utvecklingen till nutidens lego

År 1969 introducerades den första i raden av lego-system som är grunden till dagens lego, nämligen Lego Duplo som är avsett för små barn. Även lego-staden utvecklades och är idag känd som Lego City. År 1977 kom Expert Builder-serien som nu är dagens Lego Technic-serie. Under 1990-talet gick det sämre för Lego igen då konkurrensen ökade från andra typer av leksaker men även dator- och tv-spel samt olika samlartrender.

Företaget vidtog dock åtgärder och under 2000-talet har Lego tillverkat en rad olika byggsatser med figurer från Hollywoodfilmer som till exempel Indiana Jones, Spindelmannen, Jurassic Park med flera. Lego köpte också upp delar av Star Wars och Harry Potters rättigheter. Dessa finns nu som både tv-spel och byggsatser i deras sortiment. Nuförtiden finns, förutom Harry Potter och Star Wars, ett antal populära Lego tv-spel med superhjältar från Marvel och DC Comics.

Dagens lego-system

Dagens lego-system är uppdelade i olika kategorier och teman. Systemen är även uppdelade beroende på rekommenderad ålder. Lego Duplo rekommenderas för barn i åldrarna 2-5 år och Lego Juniors för barn i åldrarna 4-7 år. För barn i åldern 5-12 år är systemen även indelade i olika teman som till exempel Lego City, Lego Star Wars, Lego Ninjago, Lego Nexo Knights, Lego Friends, Lego Elves, Lego Jurassic Park, Lego Marvel Super Heroes med flera.

Lego har också skapat andra grupper mer avancerat lego, här är rekommenderad ålder 7-16 år. Lego Technic är byggsatser med motorer. Lego Creator är byggsatser där man kan bygga olika figurer av samma byggklossar. Lego Architecture är byggsatser där man får bygga kända byggnader och landmärken. Lego Boost och Lego Mindstorms är byggsatser där man bygger en robot som man programmerar och styr med en app. Lego Ideas är byggsatser som produceras utefter legoentusiasters idéer.

Lego för vuxna

I första hand är lego en barnleksak men det är också populärt bland många vuxna som hobby. Många som vuxit upp med lego fortsätter gärna att bygga och samla på lego i vuxen ålder och introducerar det sedan för sina barn. Det finns föreningar, byggklubbar och sammanslutningar på internet som riktar sig till vuxna byggare. På senare år har de dyraste och största byggsatserna från Lego riktat sig delvis till byggare som är vuxna.

Exempel på dessa byggsatser som är riktade till vuxna är de exklusiva seten samt seten som är svåra att få tag på. Dessa sets är väldigt dyra och oftast väldigt avancerade att bygga med många byggklossar. Ett exempel på ett populärt exklusivt set är Star Wars Millenium Falcon. Det gjordes för första gången år 1999 och för andra gången år 2017. Exklusiva och sällsynta lego-set har även ett mycket högt andrahandsvärde.

Lego i undervisningen

Lego har även utvecklat Lego Education, ett lego-set som är till för undervisningen i skolan. Lego Education set kan köpas in av skolor och är anpassade för att användas i undervisningen från förskoleklass upp till gymnasiet. Dessa set berör de tre ämnena Robotik, Energi och Mekanik och är meningen att stimulera inlärningen i fyra olika faser; anknyta, konstruera, reflektera och gå vidare. Lego Education är speciellt motiverande för elever som har svårt för traditionell undervisning.

Legoland

Legoland är en temapark med leksakssystemet Lego som tema. Den allra första temaparken Legoland öppnades år 1968 i Billund i Danmark. Under lång tid var det den enda nöjesparken i världen med lego-tema. Under 1990-talet byggdes Legoland på fler ställen i världen. Numera finns Legoland även i Dubai, USA, Malaysia, Storbritannien, Tyskland och Japan. Det finns även mindre Lego Discovery Centers i USA, Storbritannien, Dubai, Malaysia, Tyskland, Japan, Turkiet, Australien, Kina och Kanada.

Author :

0 thoughts on “Historien bakom Lego

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

February 2019
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728