Allt om Lego

By Category :

Lego är de färgglada små byggklossarna i plast som uppmuntrar barnens fantasi. Lego förekommer i många olika utföranden. Det finns byggsatser så att du till exempel kan bygga ett slott, en brandstation eller om du vill skapa själv och använda din fantasi. Möjligheterna är oändliga. Det finns byggsatser med olika teman och för alla åldrar. Lego vänder sig i första hand till barn men även till vuxna med barnasinnet kvar.

Lego är ett av de mest kända varumärkena i leksaksvärlden och du kan knappast gå in i en leksaksbutik utan att hitta några av deras produkter. Lego är till och med mer känt än till exempel Barbie. Det har sålts miljoner och åter miljoner legobitar över hela världen. Det finns uppsättningar där du följer en ritning och bygger till exempel en båt eller ett rymdskepp men även klossar där du bygger på fri hand.

Historien om Lego

Lego kommer från början från Danmark och grundades redan 1932 av en man vid namn Ole Kirk Christiansen. Tanken var inte att skapa Lego utan istället dagligvaror. Från början var alla produkter tillverkade i trä och fokus låg på att sälja stegar samt strykbrädor. Det fanns dock ingen efterfrågan på detta så Ole blev tvungen att hitta nya produkter för att rädda verksamheten från att gå i konkurs.

Ole började då istället fokusera på att tillverka leksaker i trä. Han tog även hjälp av sin son som vid den tiden endast var tolv år gammal. Han behövde också hitta ett nytt namn på sitt företag och efter mycket funderande bestämde han sig för Lego. Efter ett par år hade de ett sortiment som bestod av 42 stycken produkter. Idag omsätter företaget miljarder varje år och produkterna säljs i flera delar av världen.

Olika legoparker i världen

Om du vill uppleva Lego och alla dess skapelser är det bästa och roligaste sättet att besöka en temapark. Det fanns länge endast en legopark och den låg i Billund på ön Jylland i Danmark. Detta är även platsen där huvudkontoret ligger. Denna park öppnades redan 1968 och är uppbyggd av 65 miljoner legobitar. Förutom själva parken finns även ett stort hotell och på området anordnas det regelbundet olika shower.

På senare år har det även byggts flera legoparker i andra länder. Den andra parken att öppna var i Windsor utanför London. Nu hittar du även parker i Kalifornien, Tyskland och Japan. För oss svenskar är det såklart lättast att åka till Billund som enkelt nås med bil. Även om parkerna riktar sig främst till barn finns det underhållning för hela familjen. Det är fascinerande att se alla kreationer som byggts upp.

Vad finns det för typer av Lego?

Lego är verkligen en tidlös leksak som passar för alla barn. Med så många olika typer av Lego kommer det aldrig vara några problem med att hitta något som faller ditt barn i smaken. Dessutom fortsätter det hela tiden komma nya och spännande nyheter. Lego delas ofta upp i olika åldrar och även de minsta kan leka med produkter som är anpassade för 0-2 år. Svårighetsgraderna ökar sedan med tiden.

När barnen kommer upp i åldrarna 3-5 år finns det många olika produkter. Det finns en produkt som heter Lego City där barnen har möjlighet att bygga sin helt egna stad. När de kommer upp ännu högre i ålder finns mer tekniska Legobyggen som kräver lite mer tanke från barnen. Det finns också temabaserat Lego som till exempel Disney eller Batman. Den bilintresserade kan även få sin alldeles egna Porsche.

Legobaserade filmer och spel

Idag har Lego fått större utsträckning än bara leksaker. Det har gjorts flera filmer och spel som är baserade på legofigurer. Redan 2003 släpptes den första filmen där Lego var med som officiell partner. Då gjordes ett avtal med Miramax som släppte en trilogi av filmer. 2011 kom den första TV-serien som fokuserade på Lego. Det finns också flera olika typer av spel som passar både dator och konsoler.

Sammanfattning

Lego har alltid varit en ledande konkurrent på marknaden och efter ett par år med dålig ekonomi har de lyckats vända den negativa trenden och går med vinst igen. De fortsätter tillverka nya och häftiga leksaker som älskas av barn och vuxna över hela världen. Lego är det perfekta sättet att ha en mysig stund tillsammans samtidigt som barnet får en chans att utvecklas. Det gäller för alla åldrar.

Author :

0 thoughts on “Allt om Lego

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

January 2019
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031